tirsdag 15. november 2011

Frost

For mange er dette en kjedelig årstid hvor det fargerike løvet er falt ned, trærne står uten blader og snøen er ikke kommet enda. Den virkelig magiske himmelen kommer først i desember. Men en ting har november som de fleste andre måneder ikke har, nemlig frost, eller "bærfrost" - frost uten snø.

Tatt med Canon 7D, Canon EF 100mm f/ 2.8 macro, Blender 2.8, Lukker 1/60 ISO 100

Men det gjelder å være ute til de riktige tidene på døgnet - nemlig om morgenen. Ut over dagen kan du kanskje fange lekre bilder av vann som faller fra trærne, men om morgenen kan du fange det frosne vannet.

Tatt med Canon 7D, Canon EF 100mm f/ 2.8 macro,
Blender 3.5, Lukker 1/60 ISO 400
Ja, jeg er en sånn tulling som løper ut i hagen lørdags morgen i sandaler og piratbukse - for det er slik jeg ofte går kledd lørdags morgen. Så får bare naboer og andre forbipasserende tenke hva de vil.

For å oppnå nærbilder av f.eks. frost trenger du en macrolinse - slik er det dessverre bare. Men du kan selvsagt øve deg uten, men det vil være vanskelig å komme nær nok, da nærgrensen på objektivet avgjør hvor nært du kan gå rent fysisk. For å få duse bakgrunner må du velge en stor blenderåpning (lite tall). Med en stor blenderåpning får du inn mye lys på kort tid, pass på at du ikke overeksponerer, altså at bildet blir for lyst og de hvite partiene ikke inneholder informasjon ("tegninger").
Har du tatt bilder av frost?

2 kommentarer:

 1. Denne leksjonen kommer til å bli vanskelig, har dessverre ingen macro linse. Det er snart jul og jeg har snart bursdag:) så det går an å ønske seg.
  Dessuten har jeg mye å holde på med når det gjelder de første tipsene.
  God kveld igjen
  Klem
  Liza

  SvarSlett
 2. Har vært ute for de første frostbildene. Hadde jeg hatt mer tid om morgenen ville det blitt flere. Men klarte å ta noen rett før solnedgang. Nydelig årstid:)

  SvarSlett