torsdag 29. november 2012

S-kurve

En dramatisk s-kurve som
vi gi vel mye kontrast i bildet.
De fleste digitale "negativer" er litt slappe, altså fargene er relativt nøytrale, dette fordi man skal kunne bruke kameraet til så mangt. Ved bruk av film, både farge og sort-hvitt-film blir bildene justert ved fremkalling. Siden vi i dag hopper over denne prosessen og lar kameraet vår lage et negativ som i grunnen er et "positiv", et ferdig bilde, er gjerne bildene litt slappe.

Mange tenker at man skal ikke justere bilder, kun rette opp horisont o.l. Det er juks å justere bilder; vil noen påstå. Men tror dere ikke de "justerte" bildene før i tiden? Ved sort-hvitt fotografering ble det brukt fargefilter under fotografering, i tillegg ble det gjort en hel del ved fremkalling og ferdigstilling av bilder. Det samme gjelder fargefoto.

Å legge på en s-kurve er altså ikke å ødelegge et bilde, eller jukse, men å gi bildet det potensialet det har. De fleste digitale bilder trenger en forsiktig s-kurve samt oppskarping.

Bildet til venstre er uten s-kurve, bildet til høyre er justert med en s-kurve.
De fleste redigeringsprogram, både kjøpe og gratis programvare har denne funksjonen hvor man kan justere med kurver. På kurven vist over er det øverste punktet de lyse tonene og det nederste de mørke tonene, hva som er øvers on nederst de de forskjellige programmene kan variere, men du vil fort se det dersom det er motsatt.

Dersom du kan velge mellom å justere med levels og kurver bør du velge kurver, da dette fører til et mer dynamisk bilde. Hvorfor du ikke skal bruker levels kan jeg forklare en annen gang dersom det er interessant.

Synes du fortsatt det er juks å justere bilder?

2 kommentarer:

 1. Jeg eeeeeelsker å dille i PS og leke med funksjoner og dill :) Er jo så gøy.. :)
  Og juks er det så absolutt ikke :)

  SvarSlett
 2. Hehe, jeg jukser ALLTID! ;)
  Lys, kontrast, farge, actions eller tekstur - you name it :)

  Ha en fin første søndag i advent!
  Signe

  SvarSlett